Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ промотирана от Европеана

Днес бе разпространена новината, че варненската регионална библиотека е промотирана на основната страница на портала Европеана. Анонсът следва дългогодишното участие на библиотеката в различни програми на Европеана за дигитализиране на библиотечните фондове, както и активното публикуване в последно време на интересни документи от историята на град Варна в Pinterest.

Прилагам текста разпратен до медиите.

Радостна вест за българската културна общественост!

За първи път европейската дигитална библиотека – Европеана фокусира вниманието на своите потребители към български културен институт – Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна. Библиотеката е емоционално представена в публикация на блога на Европеана. Във вълнуваща статия, озаглавена „Бягство към Черно море”, авторите споделят възхищение и удовлетворение от сътрудничеството си с Варненската обществена библиотека. Като най-голям град и морски курорт на българското Черноморие, Варна е изобразена от своята библиотека в обширна колекция от пощенски картички – сбирка, послужила за уникално визуално проучване на живота в града от края на XIX-ти и началото на XX-ти век.
Град Варна е на челни позиции като кандидатура за „Европейска столица на културата” за 2019 г. Регионална библиотека „Пенчо Славейков” има свой принос за успешното представяне на града в надпреварата за титлата, като депозира в Европеана най-голямото съдържание от българска страна – над 25 000 дигитални единици – документи, статии от периодични издания, фотографии, уникални свидетелства за културно-историческото ни наследство, изграждащи образа на България в Европа и важен елемент от Европейската дигитална библиотека.
Блогът на Европеана приканва европейците да се настроят за летни почивки на Черно море във Варна, разглеждайки колекциите на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” и посочва като привлекателно място Варненската библиотека наред с библиотеката на Каталуния, Шведския национален съвет по културно-историческо наследство, Кралската оръжейна палата на Швеция и университета в Барселона.
През месец август Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна (като агрегатор на данни), заедно с други културни институти от страната, ще подаде още материали към съдържанието на Европейската дигитална библиотека.

Статията е публикувана на адрес:
http://blog.europeana.eu/2012/06/pinterest-collection-escape-to-the-black-sea/
виж също и: http://www.europeana.eu

Визитка на библиотеката:
Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна е създадена от „Варненската книжевна дружина“ през 1883 г. с щедрите дарения на видни общественици и родолюбци от града. От 1945 г. библиотеката е депозиториум на българската национална книжнина. Носител е на награда „Варна (2008 г.) , награда „Хр. Г. Данов (2004 г.). Член е на Българската библиотечно-информационна асоциация и участва като партньор в различни програми на Европейски и неправителствени организации. Библиотеката съхранява и популяризира националната печатна продукция; издирва, проучва и опазва литературното ни духовното наследство чрез уникалните си сбирки, отразяващи бита и културното развитие на регион Варна.

За Даниел Калчев

Главният виновник
Публикувано в Библиотеки, Варна, Европеана с етикети , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *